Мотанка - що це?

Мотанка - що це?

   Перші мотанки з'явилися приблизно 5000 років тому. Так, до написання цієї статті, ми теж не могли уявити, що цей оберіг має таке довге «життя». Мотанка завжди була символом добра, достатку, світлої надії, благополуччя та мала сильний сакральний сенс. Деякі виконували її як іграшку для своєї дитини, деякі створювали як оберег для свого будинку або як подарунок. Спочатку, лялька-мотанка з'явилася як атрибут обрядів, потім стали з'являтися мотанки-обереги і лише згодом така лялька стала ще й іграшкою для дітей.

   Назва ляльки - "мотанка" говорить сама за себе і походить від поняття "мотати". Лялька має вигляд, як правило, жіночої фігури, виготовленої зі шматків тканини та ниток.  Така лялька була унікальною і передавалася від матері до доньки з покоління до покоління.

   Створення мотанки в народі називають «кутанням», оскільки він дуже схожий на сповивання немовляти. Цей процес виконувався лише зі щирими почуттями та намірами і практично не змінився за останні кілька сотень років. Усі мотанки можна поділити на три види: оберегові, обрядові та дитячі.

   Для створення ляльки використовувалися клапті та бавовняні нитки, а для прикраси тканину підфарбовували та розмальовували натуральними барвниками. Для створення ляльки-оберега як шматки тканини служив старий одяг членів сім'ї. Вважалося, що важливо брати "щасливий" одяг, який носився в період життя, не затьмарений бідами та нещастями. Для обрядової ляльки використовували лише клапті нової красивої тканини. Обрядові ляльки прикрашали вишивкою, шовковими стрічками та тасьмою. Для створення деяких ляльок використовували зерна та крупи, а також гілки дерев.

   Мотанки виконувались повністю вручну, без голок та ножиць. Нитки, завдяки яким створюється лялька, несуть у собі особливу енергію. Ця енергія наповнює ляльку з кожним витком. Чим більше витків - тим потужнішу енергетику несе в собі оберіг. Ганчіркова основа мотанки символізує дух і мудрість предків.

   Мотанка має добре виражену голову, а тулуб, руки та ноги мають більш схематичний вигляд. Наші пращури також використовували льняні нитки та інші натуральні волокна, з яких виготовляли волосся. А ось облич як таких у мотанки не робили – замість них деякі вишивали чи виконували нитками хрест. Хрест теж має своє значення – він символізував Сонце, Творця, Бога. Не одну сотню років хрест є оберегом від злих духів. Досі точно невідомо, чому ляльки не мали облич. Можна стверджувати, що стародавні українці не мали жодних підручних засобів для малювання, доступних сьогодні, але нам більше подобається теорія багатьох дослідників, згідно з якою очі є своєрідним порталом між реальним та потойбічним світом. Багато людей вірили, що через очі у ляльку могли вселитись злі сили.

55Коментарі

    • Avatar
      kopekturleri
      Jun 10, 2023

      Maltese köpekleri, kopekturleri Maltese köpekleri, sağlıklı bir beslenme programı ile sağlıklı bir yaşam sürebilirler. Köpeklerin beslenmesi, türüne, cinsiyetine, yaşına ve aktivite seviyesine göre değişebilir. Yüksek kaliteli, protein açısından zengin yiyeceklerin yanı sıra, Maltese köpeklerinin beslenmelerinde suyun önemi de büyüktür. Sağlıklı bir şekilde beslenmek, bu köpeklerin sağlığını korumalarına yardımcı olacaktır. wikipedia Zeki, fazlasıyla oyuncu, sosyal, ailelerine bağlı ancak inatçı ve haylaz köpeklerdir. Zeki ve sosyaldirler, çok kolay öğrenirler ama kendi mantıklarınca amaçsız buldukları komutlara uymamakta ısrar ederler. Eğitim verilmesi zor bir ırktır.

      • Avatar
        Aug 20, 2023

Montaż anteny satelitarnej w warszawie

Rozwój nowoczesnych technologii spowodował popularność satelitarnej telewizji cyfrowej w warszawie i województwie mazowieckim. Prawie w każdym domu jednorodzinnym widzimy na dachu antenę której instalację wykonał autoryzowany rekomendowany przez lokalne salony firmowe operatora. Oprócz dostawy kurierskiej klient może zamówić dostawę nowego dekodera 4K w wyższej rozdzielczości UHD, umożliwiającego dostęp do filmów i sportu w krystalicznie czystej jakości obrazu.


Залишити відповідь

* Iм'я:
* E-mail: (Не опублікований )
   Вебсайт: (Посилання на сайтhttps://)
* Коментар: