Семплер 

Товарів у наявності: 168
на сторінку
Показано 1 - 12 з 168
Показано 1 - 12 з 168

Вишитий семплер - це різновид вишивки, що передбачає поєднання різних технік та зображень, об'єднаних загальною темою та розміщених на одному полотні. Цей вид рукоділля дозволяє майстриням продемонструвати свої вміння, адже в семплер можна красиво комбінувати прості та складні техніки вишивання, різні види стібків тощо. Тому, якщо ви відчуваєте,...

Вишитий семплер - це різновид вишивки, що передбачає поєднання різних технік та зображень, об'єднаних загальною темою та розміщених на одному полотні. Цей вид рукоділля дозволяє майстриням продемонструвати свої вміння, адже в семплер можна красиво комбінувати прості та складні техніки вишивання, різні види стібків тощо. Тому, якщо ви відчуваєте, що настав час відобразити на тканині всі свої вишивальні таланти – сміливо приступайте до семплера!

Купити набори для вишивання семплерів можна в інтернет-магазині "Муркіни Рукоділки".

Кожен набір вишивка семплер поєднує якісні матеріали та інструменти від світових виробників.

Вишитий семплер

Історія виникнення семплерів у вишивці

Перший семплер був вишитий Джейн Босток ще в далекому 1598 - тоді він грав роль прикрашає елемента на костюмі маленької дівчинки. Надалі вишиті семплери грали важливу інформаційну роль, адже їх можна було використовувати як своєрідний довідник. На таких зразках зберігалися різновиди технік вишивання, набори та комбінації стилів вишивки та варіанти колірних поєднань. Також на семплерах відображалися пам'ятні дати, цитати зі Святого Письма, і навіть листи – ось чому їх берегли як зіницю ока.

В Україні ж, можна сказати, роль своєрідних семплерів грали рушники і навіть вишиванки, адже різноманіття використаних там технік та візерунків вражає. Подивіться, наприклад, ніжний та вишуканий рушник, схема якого наведена у Білій книзі Золотої колекції української вишивки.

Під час вишивання цього сніжно-білого рушника було використано цілих п'ять різних технік, які демонструють високий рівень умінь майстра Оксани Рушинець (м. Червоноград) – чим не семплер?

Вишитий семплер: тематики та оформлення

Теми для вишитих семплерів можуть бути найрізноманітнішими! У його рамках можна зобразити:

  • людей та тварин
  • крилате висловлювання чи просто алфавіт чи цифри
  • геометричні візерунки
  • рослинні мотиви
  • пори року
  • будиночки
  • тематичні сюжети до різних свят та подій ( Різдво , День Валентина, день одруження) та ін.

Для вишивання можна користуватися готовими схемами семплерів, яких багато, наприклад, у журналах «Вишиті картини». Але ціннішим буде результат, в який ви вкладете власну фантазію та душу! Якщо ви вирішили створити свій унікальний вишитий семплер, зверніть увагу на наступні важливі моменти:

  1. Виберіть тематику та дотримуйтесь її у всіх деталях: від підбору відтінків до стилю картинок. Наприклад, якщо ви хочете обіграти цитату про кохання, то доповнюйте її відповідно серцями та янголятами у приємних та ніжних кольорах.
  2. Продумайте розміщення кожного мотиву. По центру можна розташувати великий елемент, оточивши його додатковими зображеннями. Або просто гармонійно розмістіть на полотні багато однакових за розмірами елементів.
  3. Підготуйте план розміщення візерунків та відобразіть його на міліметровому папері (краще у всіх деталях, враховуючи проміжки між окремими мотивами).
  4. Оформити семплер можна як картини, панно, подушки тощо.

Деякі семплери створюють зображення, яке включає багато стібків, в той час як інші мають набагато більш вільну форму.

Найраніші європейські зразки датуються 16 століттям. Початкова мета семплера в період до того, як в 1523 вийшли книги з малюнками вишивання, полягала в демонстрації набору вишивальних рядків, які можуть бути використані в майбутньому. У ранньому екземплярі (1598) різні мотиви розташовані на льоні кілька випадковим чином. У 17 столітті як функція семплера, і його зовнішній вигляд змінилися. Шкільна вправа, а не набір швів, було датовано та підписано ім'ям учня, а іноді й вчителя. Більше того, це був витвір мистецтва, виконаний як самоціль. У 17 столітті було звичайним працювати ряди стібків по ширині довгої, довгастої смуги; Починаючи з початку 18-го століття, пробовідбірники мали тенденцію ставати квадратними формою і показувати загальний дизайн для розміщення швів компонентів, хоча стара форма також зберігалася. Тексти були вишиті, обрамлені симетричним розташуванням мотивів; працювали сцени з будинками та людьми, що апроксимували вишиті картини; і в другій половині століття також було представлено карти, альманахи тощо. Семплери дев'ятнадцятого століття продовжували так само, переважно на полотні.

У всіх європейських країнах, у яких вироблялась вишивка, а також у Сполучених Штатах, пробовідбірники можна знайти у 18 та 19 століттях. Оскільки більшість датована, вони є незрівнянним джерелом інформації про історію вишивки.

Читати докладніше