На початку 19 століття в Європі з'являються і дуже швидко стають популярні бісерні сумочки з фермуаром, в золотому або срібному виконанні.
Фермуари виготовляли з різних матеріалів, найпоширенішими були мідь та латунь, вони прикрашалися емаллю, філігранним орнаментом, камінням чи кабошонами. Виробництво фермуарів розташовувалося у Франції та Австрії. На початку 20 століття збільшилося виготовлення фермуарів зі стерлінгового срібла, німецького срібла, нікелю, бурштину, золоченої бронзи, целюлоїду. А які чудові та дивовижні візерунки вишивались на бісерних сумках, деякі схеми зберігалися і оберігалися як найзаповітніші секрети.
У Європі його створили ще в середні віки. Деталь вважалася розкішшю. Коштував виріб дорожче, ніж сумочка або намисто, для яких призначалося. Щоб вкладення не залишилися непоміченими, жінки носили кольє застібкою вперед. Якщо виріб ставав непотрібним, фермуар від'єднували та переносили на іншу річ. Зараз подібну фурнітуру виготовляють із будь-яких сплавів. Головне, щоб метал був статичним, не деформувався.
Так звані «скуйовджені» бісерні сумки були дуже популярні в 1920-х роках, бісер використовувався більший з дещо недбалим огранюванням, більшість їх виготовляли в Німеччині або Чехословаччині з богемського або баварського бісеру.
У 1820-1830 pp. почали використовувати бісер, виготовлений зі сталі або латуні круглої, квадратної або довгастої форми. Сталеві намистини були хімічно забарвлені у три основні кольори: срібло, золото, бронза. Батьківщиною сумочок із такого бісеру була Франція. Особливу популярність ці сумки набули після Першої світової війни, в основному завдяки рекламі та випуску каталогів, американське виробництво теж почало виготовляти «сталеві сумочки», проте якістю вони були набагато гіршими за французькі — від контакту з водою покриття бісерин змивалося.
Дивно те, що навіть понад 200 років ці сумочки можна зустріти практично в повній безпеці і використовувати за призначенням. Єдине, що може постраждати за такий довгий час, це підкладка - вона шилася з якісного шовку, який, на жаль, не так добре витримує випробування часом, як бісер.